ΠΟΙΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ

Ακάρεο του Bookstand

Το Ακάρεο του Bookstand είναι μικροσκοπικός οργανισμός (αόρατος με γυμνό μάτι) που ανήκει στην οικογένεια των αρθροπόδων και έχει το habitat του μέσα σε βιβλιοθήκες και σε αρχειακές συλλογές. Τα βιβλία ως σύνθεση ετερογενών υλικών τού προσφέρουν μεγάλη ποικιλία θρεπτικών ουσιών, καθώς και μια ικανή ποσότητα νερού σε περιβάλλοντα με σχετική υγρασία. Σπανίως απομακρύνεται απ’ αυτά.

Δημήτρης Αλεξίου

Δ.Α.

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1974. Αποφοίτησα από το 1ο Πειραματικό Λύκειο (τα Πλακιώτικα χρόνια μου) και σπούδασα στη Νομική Σχολή (τα χρόνια της εσωτερική πάλης μεταξύ Κολωνακίου και Εξαρχείων). Είμαι δικηγόρος στην Αθήνα και, όποτε δε δουλεύω, ζω με τη γυναίκα και τις δύο κόρες μου στη Σκύρο. Είμαι συνειδητοποιημένος Bookcrosser, ερασιτέχνης ζαχαροπλάστης και αθεράπευτα αισιόδοξος. Έχω γράψει τρία βιβλία: «Πικρά κεράσια» (2008), «Αμαρτωλά θαύματα» (2010), «Αλάτι κόκκινο» (2012) , εκδόσεις Διόπτρα.

Στεφανία Βελδεμίρη

Στεφανία Βελδεμίρη

Γεννήθηκα στη Θεσσαλονίκη το 1973. Όταν ήμουν μικρή, διάβαζα τα βιβλία του παππού και του μπαμπά μου, γιατί δε μου πολυάρεζε να παίζω ή και γιατί δεν με έπαιζαν. Και εξακολουθώ στο ίδιο μοντέλο, με μόνη αλλαγή πως τώρα παίρνω τα βιβλία από άλλους και τα καλά τα δίνω και στον μπαμπά μου. Έγινα συντηρήτρια αρχαιοτήτων και έργων τέχνης και κατασκευάζω εκμαγεία και ακριβή αντίγραφα απολιθωμάτων για μουσεία Φυσικής Ιστορίας σε όλο τον κόσμο. Είμαι μέλος της αποστολής Iklaina Archaeological Project και λατρεύω να συντηρώ προϊστορική κεραμική και θραύσματα τοιχογραφιών. Κατά τα άλλα, ζωγραφίζω λέξεις και νότες από τότε που με θυμάμαι. Για 9 χρόνια δούλεψα μάλιστα ως εικαστικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Μετά μας έδιωξαν. Είχα προλάβει, ευτυχώς, να μάθω από τα παιδιά καλή ζωγραφική, κι έτσι, όταν συνάντησα τον Κώστα Στοφόρο, ξεκινήσαμε να συνομιλούμε με ζωγραφιές και παραμύθια. Στον ελεύθερο χρόνο μου ζωγραφίζω με λέξεις καλές και κακές τα ντουβάρια της γειτονιάς μου. 

Bookworm Sue

 Sue '93

Γεννήθηκε τον Φεβρουάριο του 1971 στο Βόλο όπου ζει και διδάσκει αγγλικά.  Λατρεύει τα έργα της κλασικής λογοτεχνίας αλλά και οτιδήποτε την κάνει να βλέπει διαφορετικά, λοξά.  Εκτός από το Bookstand, κείμενά της έχουν δημοσιευτεί στον τοπικό Τύπο και στο ιστολόγιο που διατηρεί από το 2009 – το bookworm-sue.blogspot.com είναι  μια αγαπημένη πλευρά του εαυτού της. 

Χαράλαμπος Γιαννακόπουλος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και εργάζεται ως εκπαιδευτικός. Έχει οικογένεια, γράφει και διαβάζει πολύ, μαγειρεύει, μεταφράζει και φροντίζει τον σκύλο του. Έχει εκδώσει το πεζογράφημα «Μικρά Ικαρία» (εκδ. Ηλέκτρα, 2005), ποιήματά του στον συλλογικό τόμο «Ελεύθερη πτήση, ελεύθερη πτώση» (εκδ. Οξύ, 2011) και τα «Γράμματα σε έναν πολύ νέο ποιητή» (εκδ. Πόλις, 2012). Δημοσιεύει κείμενά του σε λογοτεχνικά περιοδικά και αλλού.

Γιάννης Γκροσδάνης

Γκροσδάνης

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη πριν από αρκετά χρόνια. Γράφει κείμενα, παίρνει συνεντεύξεις και παρουσιάζει τις ξεχωριστές ιστορίες ανθρώπων από τον κόσμο της τέχνης και όχι μόνο. Συμμετείχε στη συγγραφή και στην επιμέλεια εκδόσεων όπως «Οι 25 σπουδαιότεροι Έλληνες του 20ου αιώνα» (εκδ. Αρχέτυπο) και πρόσφατα «Σινέ Θεσσαλονίκη» (εκδ. University Studio Press). Έχει συνεργαστεί με πολλά από τα έντυπα ΜΜΕ της γενέτειράς του (Μακεδονία, Αγγελιoφόρος, Close Up, Sunday’s Date, Επιλογές, Παράλλαξη, 9.58fm/ΕΡΤ3, κ.ά.). Τα τελευταία δύο χρόνια είναι συνεργάτης του free press «Εξώστης» και της πολιτιστικής επιθεώρησης «Θεσσαλονικέων Πόλις».

Γιάννης Καλογερόπουλος

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Πάτρα. Τα τελευταία χρόνια μένω στην Αθήνα. Σπούδασα οικονομικά και μοντάζ χωρίς όμως ποτέ να ασχοληθώ επαγγελματικά. Ο λόγος περί της τέχνης πάντα με συγκινούσε, πριν δύο χρόνια “αναγκάστηκα” να δημιουργήσω ένα blog από φόβο μήπως χάσω τους κοντινούς μου ανθρώπους λόγω της εμμονής μου αυτής. Οι ψηφιακοί δείχνουν να έχουν περισσότερες αντοχές ίσως λόγω της ασφάλειας που τους δίνει η απόσταση…

Εύη Καρκίτη

Γεννήθηκα και ζω στην Θεσσαλονίκη. Εργάστηκα για περισσότερα από είκοσι χρόνια στο ραδιόφωνο και συνεργάστηκα με εφημερίδες και περιοδικά. Τα τελευταία χρόνια είμαι στην συντακτική ομάδα του περιοδικού close up και διατηρώ τη στήλη για το βιβλίο στον «Αγγελιοφόρο της Κυριακής». 

Αγγελική Λάλου

Αγγελική Λάλου

Γεννήθηκα το 1974 στην Αθήνα, αλλά μεγάλωσα στα Χανιά και στη Θεσσαλονίκη. Γύρισα στην Αθήνα για να σπουδάσω ελληνική φιλολογία και δυστυχώς έκτοτε δεν την ξαναεγκατέλειψα. Ασχολήθηκα επαγγελματικά με την επιμέλεια βιβλίων και τη διόρθωση-συγγραφή άρθρων στον έντυπο περιοδικό Τύπο. Πριν από τρία χρόνια έγινα μαμά, παραιτήθηκα από τη δουλειά μου, κι από τότε περνάω μια δεύτερη παιδική ηλικία… παίζοντας, γράφοντας και διαβάζοντας παραμύθια! Εκτός από τα βιβλία και τα μολύβια μου, έχω πάθος και με τις φωτογραφικές μου μηχανές.

Librofilo

Librofilo reading

Βιβλιομανής (κυρίως λογοτεχνία), σινεφίλ «παλιάς κοπής». Αθεράπευτα τεμπέλης, λατρεύει το «καλό» φαγητό, την ηλιοθεραπεία (με ένα βιβλίο ανά χείρας βέβαια), την οδήγηση, τα μακρινά ταξίδια, τα πολυτελή ξενοδοχεία, τα malt whiskies, τον «δικέφαλο αετό». Μισεί τους Ελληνάρες, τους κάθε λογής χουλιγκάνους, την Αθήνα και τον Πειραιά (κυρίως), τους μικροαστούς, τους ανόητους κοσμικούς και τους ξερόλες. Δεν ανέχεται τις έντονες μυρωδιές, την έπαρση των (περισσότερων) Ελλήνων συγγραφέων, τον φασισμό της καθημερινότητάς μας, τις ειδήσεις και τις συζητήσεις στην τηλεόραση. Βαριέται απίστευτα τα πάρτι, τις συγκεντρώσεις, τις μεγάλες παρέες, τις καταναγκαστικές διασκεδάσεις, τους συγγενείς. Γενικά θεωρείται πολύ συγκροτημένο και σοβαρό άτομο, αλλά στην πραγματικότητα είναι τελείως αλλού.

Κατερίνα Μαλακατέ

Γεννήθηκα στην Αθήνα το 1978 και έκτοτε δεν την εγκατέλειψα ποτέ. Έχω έναν αγοράκι που το λένε σκιουράκι. Επίσης διατηρώ ένα blog με τον ευφάνταστο τίτλο Διαβάζοντας (www.diavazontas.blogspot.gr ). Στον ελεύθερο χρόνο μου είμαι φαρμακοποιός. Ένα (ολόκληρο) διήγημά μου βρίσκεται στη συλλογική έκδοση «Το άγγιγμα του Σκιαθίτη» από τις εκδόσεις Πατάκη. Τα υπόλοιπα κείμενά μου αναπαύονται τρίτο συρτάρι δεξιά στο γραφείο μου.

Διονύσης Μαρίνος

Διονύσης Μαρίνος

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1971. Μένει στην ίδια πόλη, μόνο και μόνο για να τη δει να γίνεται κόκκινη. Είναι δημοσιογράφος και καμιά φορά γράφει μόνος του βιβλία. Έχει εκδώσει τα «Χαμένα Κορμιά» (εκδ. Τετράγωνο, 2011) και την «Τελευταία Πόλη» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2012). Δημοσιεύει κριτικές βιβλίου στο diavasame.gr. 

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Ασημίνα Ξηρογιάννη

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία και θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υποκριτική στο «Θέατρο – Εργαστήριο». Εδώ και αρκετά χρόνια διδάσκει το μάθημα της θεατρικής αγωγής και εργάζεται ως εμψυχώτρια θεατρικού παιχνιδιού. Παράλληλα, παραδίδει μαθήματα γλώσσας και λογοτεχνίας, καθώς και θεωρίας και ιστορίας του θεάτρου. Είναι ενεργό μέλος του Πανελλήνιου Επιστημονικού Συλλόγου Θεατρολόγων. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές «Η προφητεία του Ανέμου» (εκδ. Δωδώνη, 2009), «Πληγές» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2011), «Εποχή μου είναι η Ποίηση» (εκδ. Γαβριηλίδης, 2013), καθώς και τη νουβέλα «Το Σώμα του Έγινε Σκιά» (εκδ. Ανατολικός, 2010) που έλαβε έπαινο από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών και Α΄ Βραβείο Βιβλίου στα Σικελιανά 2011. Συμμετοχή σε συλλογικά έργα: 1. Ανθολογία Ποίησης και Πεζού Λόγου αφιερωμένη στον Νικηφόρο Βρεττάκο, Θεσσαλονίκη 2012 και 2. Ποιητές στη Σκιά, εκδ. Γαβριηλίδης 2012. Το 2009 δημιούργησε το ιστολόγιο http://varelaki.blogspot.com (Σελίδες Τέχνης και Πολιτισμού). Ποιήματα, άρθρα, διηγήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά και ιστολόγια.

Δημήτρης Σαραντάρης

Ο Δημήτρης Σαραντάρης (στην ταυτότητά του αναφέρεται Δημήτρης Σ. Γιαννακόπουλος) γεννήθηκε στην Αθήνα. Την εφηβεία του την πέρασε στο Μαρούσι. Κατόπιν κινήθηκε εκεί γύρω και μεταξύ Αγίου Στεφάνου και Ωρωπού. Μετά από έναν όχι σύντομο εκτοπισμό στη Σχοινούσα, στο Αιγαίο δηλαδή, και έναν σχετικό on the road βίο, αποφάσισε τελικά να ζήσει εβδομήντα πέντε μέτρα από τη θάλασσα.
Σπούδασε κάτι στην Αθήνα και, επειδή δεν τα έμαθε καλά, συνέχισε για άλλα τρία χρόνια στην Πάτρα ώσπου μια στιγμή αποφάσισε να βγει από τις βιβλιοθήκες.
Αισθάνεται φτωχός και άτυχος που δεν γνώρισε από κοντά κάποια πρόσωπα και δεν ήταν στον κύκλο τους όπως ενδεικτικά τού Σικελιανού, του Καζαντζάκη, του Χένρυ Μίλλερ, του Εμπειρίκου, που δεν έζησε στο Παρίσι την περίοδο του μεσοπολέμου, που δεν εντάχθηκε σε κάποια ντανταϊστική ή υπερρεαλιστική ομάδα εκείνης της περιόδου.
Θεωρεί ότι στην τέταρτη δεκαετία τής ζωής του αυτό που ξέρει να κάνει καλά είναι να σιωπά και να ακούει. Από την εφηβεία του τον απασχολεί ο χρόνος και η μνήμη και πιστεύει στο σοβαρό παιχνίδι των ready made.

Ρωμανός Σκλαβενίτης-Πιστοφίδης

Γεννήθηκε το 1991. Αποφοίτησε από το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και σπουδάζει Ιατρική. Οι «Διαβάτες στην πόλη» (εκδ. ΑΠΟΠΕΙΡΑ, 2011) είναι το πρώτο του μυθιστόρημα. Έχει γράψει άλλα δύο μυθιστορήματα και λίγα διηγήματα. Δημοσιεύει κείμενα για τον κινηματογράφο, παρουσιάσεις βιβλίων και θεατρικών παραστάσεων, άρθρα σχετικά με τις μητροπόλεις και την εκπαίδευση.

Γιώργος Στόγιας

Ο Γιώργος Στόγιας γεννήθηκε στην Αθήνα το 1973. Σπούδασε Παιδαγωγικά στο Ρέθυμνο και στη Λευκωσία. Σκηνοθέτησε, έπαιξε, έγραψε και μετέφρασε θεατρικά έργα για τις ομάδες De Gustimus και Double Bind. Έχει κάνει θέατρο με παιδιά και εφήβους σε σχολεία, ιδρύματα και κατασκηνώσεις. Έχει εργαστεί ως ραδιοφωνικός παραγωγός και Dj. Αρθρογραφεί για πολιτικά και πολιτιστικά θέματα στην εφημερίδα Πολίτης και στο blog Φελέκι. Το Εαρινό Εξάμηνο είναι το πρώτο του μυθιστόρημα: http://earinoexamino.wordpress.com/ 

Κωστής Τζωρτζακάκης

Γεννήθηκα το 1983 στο Ηράκλειο Κρήτης. Σπούδασα αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά τελικά με κέρδισαν η γελοιογραφία (όχι η πολιτική όμως), το κόμικ και η εικονογράφηση. Από τις εκδόσεις Ένατη Διάσταση έχουν εκδοθεί δύο βιβλία κόμικς μου: «Οι Ιππότες» (σε συνεργασία με τον Στ. Κιουτσιούκη, 2009), και η «Κόρη της Φοινικιάς» (2010). Κάποια μέρα επίσης θα μου άρεσε να ασχοληθώ περισσότερο με την κηπουρική.

Γιάννης Φλυτζάνης

Γεννήθηκα το 1981 στον Πειραιά, όπου και σήμερα κατοικώ. Σπούδασα νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Με ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κόσμος της λογοτεχνίας, ο οποίος στις πιο ευτυχείς του στιγμές συνδυάζει την αισθητική ευδαιμονία με τη φλόγα της αδιάκοπης ανησυχίας. Παρακολουθώ κυρίως την αμερικανική, γαλλική και ρωσική πεζογραφία.

Κατερίνα Χανδρινού


Γεννήθηκε ένα πρωί στο Χολαργό. Ίκτερο δεν εμφάνισε και έκλαψε αμέσως. Είναι δικηγόρος με ενεργό δράση στην αποποινικοποίηση του ασυνειδήτου. Συνεργάζεται με τα περιοδικά λόγου και τέχνης ΝΤΟΥέΝΤΕ και Intellectum. Έργα της έχουν δημοσιευθεί στην ιστοσελίδα του Ποιείν και στην εφημερίδα «ΜΕΛΑΝΙ». Διατηρεί το μπλογκ: catherine-chandrinou.blogspot.com