ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΠΕΙΡΑΤΕΣ

havery

Καλοκαίρι, καιρός για να αλωνίσουμε τις θάλασσες και τα ελληνικά νησιά. Οι Κυκλάδες, μάλιστα, αποτελούν ιδανικό προορισμό… αρκεί να μην πέσουμε πάνω σε πειρατές! «Οι πειρατές των Κυκλάδων» της Χρυσούλας Μπουκουβάλα είναι μια ελληνική διασκεδαστική πειρατική περιπέτεια, γραμμένη με χιούμορ και γρήγορο ρυθμό. Σε ένα μαγικό σεντούκι ήταν για χρόνια φυλακισμένοι όλοι οι διαβόητοι πειρατές, μαζί και το τρισκατάρατο πλοίο τους. Η μοχθηρή, όμως, και πανούργα μάγισσα Θαλασσοπνίχτρα καταφέρνει να το ξεκλειδώσει και κρύβει τα δεκαεφτά κλειδιά του στα νησιά των Κυκλάδων. Ποιος θα τολμήσει να τα βάλει μαζί της για να ψάξει να βρει τα κλειδιά; Ο γενναίος γλάρος Νικόλας Θαλασσάκης, δυνατός και θαρραλέος, θα προσπαθήσει να γλιτώσει μια για πάντα τις Κυκλάδες από τους πειρατές. Θα ανοίξει πανιά σε ένα μεγάλο ιστιοφόρο και θα ξεκινήσει το περιπετειώδες ταξίδι του. Σύμμαχός του, η Μένη, μια σοφή άγκυρα που μπορεί και μιλάει, θα τον συμβουλεύει και θα τον καθοδηγεί. Στην πολύπαθη διαδρομή του, θα γνωρίσει περίεργα πλάσματα, θα πλουτίσει τις γνώσεις του σχετικά με την ιστιοπλοΐα και θα ανακαλύψει πολλά που δεν ήξερε για την ιστορία του τόπου του. Επίσης, θα ερωτευτεί… μια όμορφη και δυναμική γλαρίνα, τη Χρυσαφένια. Ανεβείτε κι εσείς στο καράβι τους και απολαύστε το υπέροχο ταξίδι τους. Στο τέλος του βιβλίου, ακολουθούν σελίδες με κουίζ και σταυρόλεξα για τις Κυκλάδες και την ιστιοπλοΐα. (εκδόσεις Ψυχογιός)

οι πειρατές των κυκλάδων

Το επόμενο βιβλίο, εκτός από περιπέτειες με πειρατές, διαθέτει και ρυθμό! «Ο πειρατής Σιντόρε-Ντορεσί» του Θοδωρή Παπαϊωάννου, με την παιχνιδιάρικη εικονογράφηση του Βίκτωρα Μοσχόπουλου, μας ταξιδεύει στο χωριό της μουσικής. Εκεί κάποτε ήταν όλα μια χαρά και βασίλευε η ειρήνη. Στη στεριά το χωριό ήταν προφυλαγμένο από μεγάλα τείχη και στη θάλασσα κυριαρχούσαν τα καράβια του. Ώσπου ο δόλιος και φριχτός πειρατής Σιντόρε-Ντορεσί, μαζί με το ύπουλο σινάφι του, το έβαλε στο μάτι κι αποφάσισε να το καταστρέψει. Ρήμαξαν τα τείχη, διέλυσαν τα πλοία, τρομοκράτησαν τους κατοίκους κι άρχισαν ανενόχλητοι να κλέβουν με τα μαγικά κουτιά τους διάσημες όπερες, ξακουστά κονσέρτα, πολυάριθμα τραγούδια, χωρίς να δείχνουν κανένα σεβασμό ούτε στους στίχους τους ούτε στις μελωδίες. Έτσι που το πήγαιναν η καταστροφή θα ήταν ολοσχερής και δεν θα έμενε νότα για νότα. Μία ήταν η λύση, έπρεπε να βρουν τον τρόπο να κάψουν τα μαγικά κουτιά των πειρατών. Αλλά πώς βάζεις φωτιά σε ένα μαγικό κουτί; Την απάντηση θα δώσει ένας νεαρός, του οποίου ο παππούς τού είχε αφήσει μια περγαμηνή, όπου εξηγούσε τι να κάνουν σε παρόμοια έκτατη κατάσταση. Η συνέχεια επί των μουσικών σελίδων. Έμμετρος, έξυπνος και καλοδουλεμένος λόγος, πρωτότυπη ιστορία και προσεγμένες εικόνες, συνθέτουν μια ιδιαίτερη έκδοση που συνοδεύεται με μουσικό cd, με την όμορφη μουσική-ενορχήστρωση του Ορέστη Παπαϊωάννου. (εκδόσεις Fagotto)

peiratis_exo_09

Στα βιβλία που είδαμε μέχρι τώρα οι πειρατές είναι απαίσιοι, ύπουλοι, μοχθηροί. Σπέρνουν παντού τον πανικό κι έχουν στο νου τους μόνο το κακό (εδώ το μέτρο στην πρόταση προέκυψε από το προηγούμενο βιβλίο που ήταν γραμμένο σε ομοιοκαταληξία… αν και το ίδιο συμβαίνει και σε αυτό το βιβλίο!). Όμως υπάρχουν μόνο κακοί πειρατές; Καλοί πειρατές δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα; Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου έχει διαφορετική γνώμη και στο βιβλίο του «Οι καλοί και οι κακοί πειρατές» αναλαμβάνει να μας τους συστήσει – μια που τους δεύτερους τους γνωρίζουμε ήδη από την καλή και την ανάποδη! Για να κατανοήσουμε το χαρακτήρα και το ήθος των καλών πειρατών, ο συγγραφέας σκηνοθετεί μια φανταστική συνάντηση των μεν και των δε. Τι έχουν να πουν μεταξύ τους; Ποιος από τους δύο θα νικήσει στην αιώνια μάχη του καλού με το κακό; Πώς θα απαντήσουν οι καλοί στις προσβολές, στις κακίες και στις ύβρεις των κακών πειρατών; Πώς θα αντιμετωπίσουν τη μοχθηρία, την πανουργία και τους φριχτούς σκοπούς τους; Μα φυσικά με χιούμορ! Σπαρταριστοί διάλογοι, έξυπνες ατάκες και πανέμορφη, πολύχρωμη εικονογράφηση –της Ίριδας Σαμαρτζή– το βιβλίο, πέρα από διασκεδαστικό, μας δείχνει πώς με ψυχραιμία μπορούμε να γυρίσουμε επιδεικτικά την πλάτη σε όποιον μας φοβερίζει… κι απλώς να βάλουμε τα γέλια! (εκδόσεις Παπαδόπουλος)

978-960-484-282-7

Το επόμενο βιβλίο πραγματοποιεί ένα μακρινό ταξίδι μέσα στο χρόνο και μας πηγαίνει στην εποχή του Βυζαντίου. Ένα ιδιαίτερο βιβλίο ιστορίας για παιδιά, από αυτά που με εξαίσιο και αριστοτεχνικό τρόπο συνηθίζει να γράφει η Μαρία Αγγελίδου, μετατρέποντας την ιστορία από ανιαρό μάθημα σε διασκεδαστική περιπέτεια. Ξεφυλλίζοντας «Το βιβλίο των πειρατών» ζωντανεύει ολόκληρη η Βυζαντινή Αυτοκρατορία, σε αυτό συμβάλλει και η ιδιαίτερη εικονογράφηση του Γιώργου Δημητρίου. Οι λέξεις της συγγραφέως έχουν τη δύναμη να μας παρασύρουν και να μας μεταφέρουν στο εκάστοτε ιστορικό γίγνεσθαι των βιβλίων της. Οι χρονολογίες, τα σημαντικά πρόσωπα, οι τοποθεσίες και όλες οι σημαντικές λεπτομέρειες που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να κουράζουν και να κάνουν τα παιδιά (και τους μεγάλους, καμιά φορά) να χασμουριούνται από βαρεμάρα, εδώ παρελαύνουν σαν σε παραμύθι, με ορμή και μαγνητίζουν τους αναγνώστες. Πρωτοστατούν κορυφαίοι στρατηγοί και διάσημες κυρίες. Το σκηνικό στο οποίο εξελίσσεται η ιστορία αποτελείται από κάστρα, με οικόσημα και πανέμορφα λάβαρα. Μα πάνω απ’ όλα πρωταγωνιστούν οι πειρατές, η ιστορία τους, ο μύθος πίσω από την ιστορία, οι θρύλοι τους που ακόμα και σήμερα συνεχίζουν να αποτελούν πηγή έμπνευσης για παραμύθια και ολόκληρα βιβλία. Δείτε την ιστορία σαν μια μεγάλη περιπέτεια και απολαύστε την. (εκδόσεις Λιβάνη)

 1027

Το τελευταίο μας βιβλίο, «Ο μπαμπάς μου… πειρατής» του Βαγγέλη Ηλιόπουλου,  βγαίνει από τη σφαίρα της ιστορίας, του μύθου και του φανταστικού στοιχείου και μας επαναφέρει στο σύγχρονο κόσμο. Στο τώρα, λοιπόν, διαδραματίζεται η ιστορία που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του, σε μια οικογένεια συνηθισμένη, με τα προβλήματα, τις ανησυχίες και τους φόβους της σημερινής πραγματικότητας. Ήρωάς μας ένα μικρό παιδί, ο Γιάννος, του οποίου ο μπαμπάς είναι μάλλον αναγκασμένος να γυρίσει στην παλιά του δουλειά, κάτι όμως που σημαίνει ότι θα περνάει αρκετό καιρό μακριά του. Πώς όμως ο Γιάννος σχηματίζει την εντύπωση ότι ο μπαμπάς του είναι πειρατής; Φταίει άραγε κάτι που του είπε η γιαγιά του. Ή μία παλιά του φωτογραφία. Μπορεί να του έβαλε την ιδέα κι ο παπαγάλος που του έφερε ο μπαμπάς του από το τελευταίο του ταξίδι. Υπάρχει άραγε κρυμμένος θησαυρός; Γράφοντας με ευαισθησία και χιούμορ, ο συγγραφέας σκύβει με τρυφερότητα στις συνέπειες της κρίσης και μας δείχνει πώς την αντιλαμβάνονται τα παιδιά, χρησιμοποιώντας το μεγάλο τους όπλο, που δεν είναι άλλο από τη φαντασία τους. Στο πώς ακριβώς βλέπουν τα παιδικά μάτια τη ζωή στοχεύουν και οι υπερρεαλιστικές εικόνες του Βίκτωρα Μοσχόπουλου. Τελικά, μπορεί να υπάρχουν πειρατές και στις μεγαλουπόλεις… καλή θέληση να υπάρχει! (εκδόσεις Πατάκη)

12955466_205_PATAKIS_Mpampas_peiratis.limghandler

Αγγελική Λάλου